Ismerkedjünk meg az Irgalmasság Rendkívüli Szentéve logójának jelentésével! (1. rész)

Marko Ivan Rupnik szlovén származású jezsuita, teológus és képzőművész alkotása. Rómában a Termini pályaudvar közelében található hajléktalanszálló kapuját díszíti. December 10-én leplezték le a mozaikot; Ferenc pápa december 18-án délután nyitotta meg az intézmény szent kapuját. (Magyarországon 2014. júniusa óta Mátraverebély-Szentkúton csodálhatjuk meg a művész mozaikkompozícióját, amely a nemzeti kegyhely szabadtéri oltárát díszíti.)

A logó felirata — „Irgalmasok, mint az Atya” — Szt. Lukács evangéliumának 6. fejezetéből való, és azt üzeni, éljük meg az irgalmasságot az Atya példája nyomán, aki nem azt kéri, hogy elítéljünk másokat, hanem hogy bocsássunk meg, mérték nélkül adjuk másoknak a szeretetet és a megbocsátást (vö. Lk 6,37–38).

A logó a Jó Pásztort állítja elénk, aki vállára veszi az eltévedt embert. Ezzel az ősegyházban elterjedt nagyon kedves képet idéz fel, amely Krisztus szeretetét jeleníti meg, aki a megváltással beteljesíti megtestesülésének misztériumát. A kép kiemeli, hogy a Jó Pásztor az ember testét érinti meg annak elesettségében, és olyan nagy szeretettel teszi ezt, hogy ezzel megváltoztatja az életét. Fontos, hogy a Jó Pásztor végtelen irgalmassággal magára veszi az emberiséget, a szeme eggyé válik a vállára vett ember szemével. Krisztus Ádám szemével lát, Ádám pedig Krisztus szemével. Így minden ember felfedezheti Krisztusban, az új Ádámban a saját emberségét és a rá váró jövőt, Krisztus tekintetében szemlélve az Atya szeretetét.

Második rész