Hogyan szeressük templomunkat?

  1. Jegyezzük meg felszentelésének évfordulóját, és tartsuk meg teljes fénnyel és buzgósággal. Gyónás, áldozás és a kiszabott feltételek teljesítése által nyerjük el az erre engedélyezett búcsút. (Búcsú = az Egyház közbenjárására az ideigtartó büntetések egy részének elengedése meghatározott feltételek mellett, az ember szeretetteljes buzgóságának mértéke szerint.)
  2. Elmélkedjük át e napon az Egyházról és a templomról szóló csodálatos himnuszt: „Boldog város, Jeruzsálem”.
  3. Ismerjük meg templomunkat. Tanuljuk meg, melyik oltár, szentkép kinek a tiszteletére hív. Ismerjük meg művészeti kincseit is. Szeressük ékességét: az épületet, felszerelést, miseruhákat, kelyheket. „Uram, szeretem a te házad ékességét és dicsőséged lakóhelyét” (Zsolt 25,8). Ne engedjünk semmit pusztulni, piszkolódni, – áldozzunk a templom ékességére szükség szerint munkát, pénzt. A buzgó keresztény nemzedékek szívesen gyarapították is a templom belső felszerelését.
  4. Szeressük templomunkban egyházunkat. Ragaszkodjunk hozzá, mert „nem lehet senkinek Isten az atyja, akinek nem anyja az Egyház” (Szent Ágoston). Mondjuk el év közben többször is az Egyházról szóló vesperást.

(forrás: https://nepenektar.hu/idoszak/az_ur_unnepei/liturgia/421/exp/2080/a-templomszenteles-unneperol)