Ökumenikus imahét 2024, Debrecen

Minden évben Január harmadik hetében tartják világszerte a keresztény egyházak közös imahetét.

2024-ben az esemény január 21-én (vasárnap) kezdődik. A hét során a különböző felekezetű gyülekezetek ökumenikus közösségben tartanak istentiszteleteket és imádkoznak a keresztények egységéért. Az országos nyitó istentiszteletet 19:00 órától tartják a Szent István Bazilikában.

Az imahét programadó témája: “Szeresd Uradat, Istenedet …, felebarátodat pedig, mint saját magadat” (Lk. 10,27)

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának tájékoztatója szerint a 2024-es ökumenikus imahét anyagát az afrikai Burkina Faso-i ökumenikus munkacsoport állította össze. Egy alapjaiban az európaitól eltérő társadalmi viszonyok között élő, Krisztus evangéliumát kisebbségi helyzetben hirdető egyházról van szó. Igen nehéz gazdasági és politikai viszonyok között kell az ott élő testvéreinknek Krisztusról tanúságot tenniük. A menekültek többsége ebből az országból érkezik Európába és Észak-Amerikába. Imádsággal és segítőkészséggel gondoljunk ezen az imahéten ennek a sok próbatételt megélt afrikai ország lakosságára és keresztény testvéreink mindennapjaira.

Debrecenben január 21-én a görög katolikus érseki hivatalban (Petőfi tér 8.) 17:00 órától kezdődik az imahetet megnyitó szertartás. Az ökumenikus elemekkel kibővített alkonyati istentiszteletet Sipos Barnabás ortodox áldozópap vezeti.

A Szent Anna-székesegyházban január 24-én szerdán, 17.00 órától kerül sor a közös imádkozásra. Az egybegyűlteket Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök köszönti, igét hirdet: dr. Fekete Károly tiszántúli református püspök, az imaközösséget vezeti: dr. Krakomperger Zoltán általános helynök, a székesegyház plébánosa.

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök január 25-én, csütörtökön, 17.00 órától az Egyetemi Református Templomban hirdet igét.

Az ökumenikus imahét debreceni záró alkalmán (Református Nagytemplom – Január 28. vasárnap) a hagyomány szerint átadják a Both Antal Teológiai és Kulturális Alapítvány Alapítvány által 2018-ban alapított Pro Unitate in Christo díjat. Az idén a díjat Dr. Dolhai Lajos, az Egri Hittudományi Főiskola és Érseki Papnevelő Intézet rektora részére ítélik oda.

Az ökumenikus imahét alkalmait a Debrecen Televízió élőben közvetíti ezen a héten minden nap 17:00 és 17:55 óra között

(forrás: https://www.dnyem.hu/2024/01/11/szeresd-az-urat-a-te-istenedet-es-felebaratodat-mint-magadat-lk-1027-okumenikus-imahet-januar-21-28/)