Örömös szentgyónás 2.

HOGYAN GYÓNJAK? Ha valaki gyónni jön, és végre kibeszéli magából mindazt, ami bűnteher a lelkén, akkor fellélegzik, és ezzel teret enged az örömnek önmagában.

Ezen öröm elnyerése érdekében idézzem emlékezetembe Istennek a megváltás művében és személyes üdvösségtörténelmemben végbevitt jótéteményeit.

Egyszersmind felmentést nem keresve valljam be személyes bűneimet és mulasztásaimat a maguk pőreségében fajtájuk és számuk szerint anélkül, hogy elbújnék az „ember” mögé. Nem az „ember” követte el bűneimet, hanem én magam.

Fontos szempont, hogy bűnbevalláskor használjunk múlt időt nyelvtanilag.

Legyen biztos szövegtudásunk. A bűnbocsánat gyümölcseiben gazdagabban részesülhetünk, ha a bűnbánó biztosan ismeri mindazt a szöveget, amelyet mondania kell a gyóntatószékben az elejétől a végéig, tehát a Dicsértessék a Jézus Krisztus köszönéssel kezdődően a feloldozás utáni párbeszédet (gyóntató: Magasztaljuk Istent, mert jóságos hozzánk, erre a gyónó feleli: Mert örökké szeret minket; gyóntató: Isten megbocsátotta bűneidet menj békével, gyónó: Istennek legyen hála) követő elköszönéssel (Dicsértessék a Jézus Krisztus) bezárólag