Szállást keres a Szent Család

December 16-án, a pénteki szentmise és laudes után elindult a Szent Család képe, hogy otthonra találjon a debreceni katolikus családok körében. Köszönöm az ájtatosságot vállaló családok buzgóságát. Kérem őket, imádkozzanak az egyházközségért is!

A Szent Család kilenced a XX. század elején született: a karácsonyi ünnep előtt kilenc napon át ismétlődő szálláskeresés. A szálláskereső Szent Család tiszteletére 9 család összeáll, hogy december 15-től karácsony estéig naponta felváltva a Szent Családnak (Máriát, Józsefet és Jézust ábrázoló képnek, kis szobornak) szállást adjanak. A soros családban már kész a házi oltár, égő mécsessel vagy gyertyával, ahol rendesen a többi családok is összegyülekeznek, amikor az esti Úrangyalára harangoznak.

Amikor a Szent Család az új családhoz érkezik, letérdel a házinép, miközben megfelelő szövegezésű imádságokat mondanak. A Szent Család előtt rendesen ájtatosságot is szoktak végezni: a lorettói litániát, Szent József vagy Jézus Szíve litániáját, majd felajánlják az egész családot a Szent Család oltalmába. Közben természetesen énekelni is szoktak.

Hazánkban sok helyen elterjedt hagyomány a Szállást keres a Szent Család ádventi ájtatosság. Ennek lényege, hogy befogadjuk a templomban megáldott, Szent Családot ábrázoló képet egy teljes napra, oly módon, hogy a részvevő családok egymásnak adják tovább a festményt vagy alkotást legtöbbször kötött imádságok átelmélkedésével. Ezek a fohászok és interaktív párbeszédek, melyeket a képet hozó, illetve a befogadó családok közösen mondanak el, segítenek abban, hogy az adventi készülődés időszakát bensőségesebb örömmel és befogadó lelkülettel éljük meg, ahogyan a Szent Család tehette ezt több mint 2000 évvel ezelőtt.

Az ájtatosság szövegét megkapták a jelentkező családok, a letöltő link (https://szentistvan.dnyem.hu/wp-content/uploads/2022/12/szallas.pdf) megtalálható a szöveg alatt, így digitális formában akár okostelefonon, táblagépen is rendelkezésre áll, hogy meglegyen a folytonossága az ájtatosságnak, hogy az valóban nagy közös imádsággá olvadhasson össze, egyesülve a Szent Család örömével.

Bátorítjuk továbbá a résztvevő családok tagjait, hogy a rájuk eső napon gyónjanak és áldozzanak, vagy pedig együtt a befejező napon közösen járuljanak szentáldozáshoz.

Legalább ti, jó emberek
Fogadjátok a kisdedet
Házatokra boldogság száll
Ha betér az égi király!”

Szól a szállást kereső Szent Család éneke, mely karácsonyhoz közeledve az emberek szívéhez szól, mikor a házakba tér be.