Újra lesznek nyilvános szentmisék!

Felhívás!

Kedves Testvérek!

Ezúton szeretném tájékoztatni a Kedves Testvéreket, hogy Magyarország kormánya, valamint a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspökének rendelkezése értelmében a jövő vasárnaptól, 2020. május 10-től, újra lesznek nyilvános szentmisék a megszokott időpontban, amelyre szeretettel hívom és várom a Kedves Testvéreket

Kezdetben csak vasárnaponként, és amint a járvány helyzete is engedi, a hétköznapi szentmisék is megtartása kerülnek a Plébániatemplomban!

Főtisztelendő Palánki Ferenc Püspök Úr, az alábbi rendelkezést hozta a szentmise megtartásával kapcsolatban:

  • Kérem továbbra is a szenteltvíztartók használatának mellőzését. A szentmisék után a templom padjait, székeit, ajtókilincseket, korlátokat töröljék át fertőtlenítővel!
  • A beteg és idős híveinket kérjük arra, hogy önmaguk és mások védelmében még Ne jöjjenek templomi közösségbe. Ők továbbra is az online közvetítéseken, vagy a médián keresztül kapcsolódjanak be a szentmisékbe, szertartásokba. Otthonuk legyen még templomuk.
  • Kötelező a templomban a szájat és orrot eltakaró eszközt (védőmaszk, sál, kendő) viselni!!!
  • Kötelező a templomba érkezéskor a kézfertőtlenítés, vagy a magával hozott, vagy a templom bejáratánál kihelyezett fertőtlenítőszer használatával!
  • Kötelező egymástól 1,5-2m távolságban úgy elhelyezkedni, hogy csak minden második padban vagy széksorban foglalhatnak helyet; az egy háztartásban élő családtagok ülhetnek egymás mellett. A személyek közötti távolság és a templom méretei meghatározzák a résztvevők maximális létszámát! Feltétlenül kerüljük a csoportosulást!!!
  • A szentmiséken továbbra is el kell hagyni a békeköszöntést kézfogással!

A nyelvre és a két szín alatti áldoztatás továbbra sem engedélyezett!

  • A kézbe áldoztatás rendje: A miséző pap áldozása után és az áldoztatás megkezdése előtt végezzen kézfertőtlenítést!

A hívek egymástól 1,5-2m távolságot megtartva és védőmaszkban járuljanak szentáldozáshoz úgy, hogy mindkét kezüket — amennyire hosszan csak lehet — nyújtsák előre, ugyanígy tegyen az áldoztató pap, és néhány lépést tegyenek oldalra, igazítsák a szájmaszkot az álluk alá és így vegyék magukhoz az Oltáriszentséget, utána visszaigazított szájmaszkkal menjenek a helyükre.

  •  A korábban megadott felmentést a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól, továbbra is érvényben hagyom, főleg a magas járványkockázati korosztályba tartozó hívek védelmében!
  • Tekintettel a fennálló járványügyi helyzetre továbbra is érvényben hagyom az általános feloldozás megadásának lehetőségét!

Ezen Főpásztori rendelkezések az egész Egyházmegye területén érvényben vannak! Arra kérem a Kedves Testvéreket, hogy ezek szigorú betartása mellett vegyünk részt a szentmisén!  Ezáltal is Vigyázva önmagunkra és felebarátainkra is!

Arra kérem az idős és beteg Testvéreket, hogy a szentmisék ideje alatt is Imádkozzanak odahaza velünk együtt, valamint továbbra is kövessék a közmédia által felkínált lehetőségeket!

Hívom és várom a többi Kedves Testvért, hogy közösen, újra találkozhassunk az Isten színe előtt!

Szeretettel és a viszontlátás reményében!

Bancsi Zoltán

    plébániai kormányzó 

Debrecen, 2020. május 03.