A legfontosabb tudnivalók az Oltáriszentségről (2. rész)

1. rész

  • Az áldozhat, akit a katolikus egyházban kereszteltek meg vagy azzal teljes közösségre lépett; volt elsőáldozó, valamint lelkileg és testileg felkészült Jézus fogadására.
  • Lelkileg úgy készülünk a szentáldozásra, hogy
    • a halálos bűnöktől megtisztítjuk lelkünket a szentgyónásban, a bocsánatos bűnöket pedig legalább megbánjuk. A vasárnapi és parancsolt ünnepnapi szentmisén való részvétel önhibából történő elmulasztása súlyos bűn!
    • elejétől a végéig részt veszünk a szentmisén, és imádságos lélekkel várjuk a Jézussal való találkozást.
  • Testileg úgy készülünk a szentáldozásra, hogy megtartjuk az egy órás szentségi böjtöt, és megfelelő módon öltözködünk.
  • Áldozhatunk nyelvre és kézbe. Sokan vannak, akik nem ismerik a kézbe áldozás helyes módját. A kézbe áldozás legrészletesebb és legszebb leírását a jeruzsálemi Szent Cirill müsztagógikus katekézisében (IV. század) találjuk meg. Alkalmas arra, hogy mindnyájunkat megtanítson a méltó és megfelelő tiszteletet megadó szentáldozásra: „Amikor odajárulsz, ne kinyitott tenyérrel és szétfeszített ujjakkal jöjj, hanem egyik tenyered legyen a másik tenyered trónja, így fogadd az eljövendő Királyt, és tenyered hajlatába fogadd Krisztus testét, rámondva az áment. Elővigyázattal szenteld meg a szent test hozzáérintésével szemeidet, ügyelj rá, nehogy valamennyi is elmorzsolódjon belőle. Mert ha valamennyit is elmorzsálsz belőle, az olyan, mintha saját tested egy tagja menne veszendőbe. Mondd meg nekem: ha valaki aranyport adna neked, nem tartanád-e igen óvatosan, nehogy valami is elvesszen belőle, és megkárosodj? Hát akkor nem fogsz-e még sokkal jobban vigyázni, hogy még egy szemernyi se essen el belőle, ami aranynál és drágaköveknél is értékesebb?”
  • Mopszvesztiai Tivadar (+428) prédikációjában olvashatjuk a következő leírást: „Amikor valaki közülünk közeledik, összeszedett tekintettel és kinyújtott kézzel közeledjen. Az a tény, hogy az áldozó mindkét keze ki van nyitva, azt jelenti, hogy ő megértette annak az ajándéknak a nagyságát, amit fogadni kíván. Kinyitja a bal tenyerét, hogy fogadja az ajándékot, de aláhelyezi a jobb kezét, hogy így is kifejezésre jusson a mély tisztelete. A celebráns azután, amikor áldoztat, így szól: Krisztus teste. Te így fogsz válaszolni: ámen! És amikor kezeidbe fogadtad, imádd a Testet, vagyis ismerd fel annak a nagyságát, aki most a kezedben van.”
  • Mi a szentáldozás hatása? A szentáldozás egyesít Jézussal, növeli bennünk a szeretetet és az istengyermeki életet, erősíti bennünk az Egyházhoz tartozást és az örök élet zálogát adja nekünk.
  • Ki áldozik méltatlanul? Az áldozik méltatlanul, aki tudatosan halálos bűnben áldozik. Ez szentségtörés.

3. rész

4. rész