Bancsi Zoltán atya gondolatai

Kedves Testvérek!
Az utóbbi napokban szinte minden felületről ezt halljuk és olvassuk: Maradjunk Otthon! Azt gondolom, és a saját tapasztalatom is ez, hogy ez nem mindig megy olyan könnyen. Az ember életéhez szorosan hozzátartozik a mozgás, a lendület, hiszen a fogantatásunk pillanatától kezdve úton vagyunk, most viszont azt kérik, hozzáteszem jogosan, mert felelősek vagyunk egymásért, hogy maradjunk otthon. Azon gondolkodtam, hogy vajon mit szeretne a Gondviselés ebből az időszakból kihozni, vajon mi az, amit megtanulhatunk, ha elég nyitott a szemünk és a szívünk. Minden váratlan esemény, időszak megállít bennünket és elgondolkodtatásra késztet, vajon rendben volt e az eddigi életünk? Megéltük, vagy csak éltük az Életet?
Szerintem külön ajándék, hogy a nagyböjti időszakban vagyunk. Egy olyan időszak vége felé, amely alkalmat ad arra, hogy változzunk, napról napra közelebb kerüljünk Istenhez. Amikor hamvazószerdán közösen elkezdtük a nagyböjti zarándokutunkat húsvét felé, talán még senki sem gondolt erre az időszakra. Úgy indultunk útnak, hogy talán ott volt a szívünkben az elhatározás, egy kicsit jobbá válunk, változunk, és most itt a járvány, a vírus, és a Maradj otthon!
De mi lenne, ha ezt az otthon szót nem csak kis betűvel írnák, hanem így: Otthon, mi lenne, ha ez nem csupán a négy fal által behatárolt területet jelentené számunkra, hanem ennél sokkal többet, Lelkünk Otthonát.
A húsvét ünnepe előtt nagyon sokan tavaszi nagytakarítást végeznek otthonaikban. Kedves Testvérek! Itt az idő, a lehetőség, hogy az Otthonainkban is rendet tegyünk. A türelem és szeretet csodálatos „keverékével” megtisztítsuk Lelkünk ablakait. Hogy miért e kettő erényt említem? Türelem és szeretet kell önmagunkhoz, a másikhoz, és Isten akaratának megértéséhez és elfogadásához is.
Ne féljünk tehát elkezdeni a Lelki, tavaszi nagytakarítást, hogy ami eddig piszkos volt, az tiszta legyen, amit nehezen éltem meg és gondként nehezedett a vállaimra, azt merjem Rábízni a Gondviselőre! Mert, ha van gondunk, akkor VAN GONDVISELŐNK IS!
Kedves Testvérem!
Maradj tehát Otthon, és készülj, hogy a nagyböjtöt követően Húsvét ünnepi fényét sugározza az Életed!
Szeretettel és Imával: Zoltán atya