Ferenc pápa Csíksomlyón

Ferenc pápa a romániai apostoli látogatása során 2019. június 1-én, szombaton (a pápák közül elsőként) ünnepi szentmisét mutatott be a csíksomlyói Nagy Somlyó és Kis Somlyó hegy közötti Nyeregben.

Erre a történelmi alkalomra egyházközségünkből egy maroknyi csapat Szegedi Kálmán atyának, a Jézus Szíve templom plébánosának lelki vezetésével indult (a Szent Anna plébánia csoportjával közös busszal) május 31-én 5:00 órakor a Szent Anna Székesegyház elől.

Rövid pihenőket követően késő délután érkeztünk Marosfőre. Elfoglaltuk a szállást, és (mivel az időjárás még kegyes volt hozzánk) sétáltunk a környéken. Néhányan felkerestük a Maros folyó forrását is.

Másnap (június 1-én) hajnalban indultunk Csíksomlyóra. A korai indulásnak az volt az oka, hogy az előzetes híradások alapján sok időt igénybe vevő, szigorú beléptetési rendszer ellenére időben érkezzünk a Nyeregbe. Induláskor még nem esett az eső, de a buszról leszállva már igen. A Csíksomlyó felé vezető utolsó kilométereket folyamatos esőben, gyalog tettük meg. Már órákkal a szentmise kezdete előtt megérkeztünk a kegytemplom közelébe. Mivel az eső egyre hevesebben esett, kerestünk egy fedett helyet, hogy ott várjuk meg a kedvezőbb időjárást. Az eső csak nem akart csillapodni, de az imádság és egymás bátorítása mellett sem adtuk fel a reményt.

Még erősen esett az eső, amikor továbbindultunk a Nyeregbe. Útközben nemcsak az esőre, hanem a rendkívül felázott, sáros, csúszós talajra is nagyon kellett figyelni (ez volt, akinek nem sikerült teljesen). Valószínűleg az időjárásnak köszönhetően, a szigorú beléptetési rendszerből nem lett semmi: a kordonokkal körülkerített területre szabadon, késlekedés nélkül beléphettünk. Mire a Nyeregbe értünk, az eső elállt, viszont akkora köd szállt le, hogy nemcsak az oltárt, de még a hatalmas kivetítőket sem láttuk. Mire azonban a rózsafüzér imádság végére értünk, a pápa megérkezett és a szentmise elkezdődött, a köd felszállt és időnként a nap is kisütött. Továbbiakban az időjárásra semmi panaszunk nem lehetett, és (a csúszós, sáros talajt leszámítva) a körülmények nagyon jók voltak. Isten ilyen módon is megáldotta az összegyűlt tömeget.

A szentmise mindenkinek felemelő élmény volt. Bár kicsit másabb volt, mint egy hagyományos pünkösdi búcsúi szentmise, Isten áldott jelenlétét végig lehetett közvetlenül tapasztalni.

A szentmise után lehetőségünk volt az oltár közelébe menni, és az erre az alkalomra ott elhelyezett kegyszobrot (mellette a Ferenc pápa által adományozott aranyrózsával) meglátogatni. Közben meg lehetett hallgatni egy Márton Áronról szóló zeneművet, amelyet a kórus adott elő, ebből az alkalomból az oltár közelében készített emelvényről. Ezután a csúszós hegyoldalon óvatosan leereszkedve, a kegytemplomba is be tudtunk nézni. Miközben a buszhoz mentünk, integethettünk a pápát Jászvásár felé vivő helikopternek is.

Szállásunk felé menet, megálltunk Mádéfalván, ahol megkoszorúztuk a mádéfalvi veszedelem (siculicidium, “székely holokauszt”) emlékművét és elénekeltük a székely himnuszt. Éppen ekkor érkezett vissza a pápai szentmiséről a mádéfalviak keresztalja. Velük együtt még egyszer elénekeltünk a székely himnuszt.

Másnap (június 2-án), hazafelé jövet megálltunk Korondon, ahol szentmisén vettünk részt. Itt hallottuk, hogy előző nap a pápa Bukarestből érkező helikoptere a rossz időjárási és látási viszonyok miatt nem Csíkszeredában, hanem Marosvásárhelyen szállt le és a pápát gépkocsival vitték két és fél óra alatt Csíksomlyóba. A pápai konvoj Korondon is áthaladt.

Hazafelé útközben még megálltunk Szovátán, ahol a Medve-tó és környéke látnivalóiban gyönyörködtünk.

A buszon még megtanultuk és elénekeltük az Ima a hazáért című dalt, amelyet a korondi szentmise végén elénekelt a kántor:

Én Uram, Istenem, vigyázz ránk! 
Ne hagyjad elveszni a hazát! 
Sírva kér két szemünk: 
irgalmazz minekünk! 
Emeld fel magadhoz nemzetünk!

Szeretet fénye ég mibennünk! 
Míg élünk, hiszünk és remélünk! 
Vigyázz ránk, nyújtsd kezed, 
Oltalmazd népedet 
Az ősi, nagy magyar nemzetet!

Szűzanyánk, szeplőtlen Mária, 
Hozzád száll sok magyar sóhaja, 
Kérd értünk Fiadat, 
Megváltó Urunkat: 
Védje s őrizze Országunkat!

Míg igaz magyar él a földön, 
nem hagyjuk, hogy a rossz legyőzzön! 
||:Bármi volt, bármi lesz, 
a magyar magyar lesz! 
Így éled újjá majd a nemzet!:||

« A 3 »